Florianas Mülleris (Vokietija)

Mados aukos – kitų žmonių drabužiai

Drabužiai daro žmogų. Tačiau tie vyrai ir moterys, kurie siuva drabužius kitiems, dažnai lieka pamiršti. Tuo metu, kai Indijos auganti vidurinė klasė seka madas, godusis „tigras“ ryja savo darbo klasę dėl ekonominio klestėjimo. Jau seniai Ahmadabadas laikomas Rytų Mančesteriu, dar ir šiandien garo mašinos varo Sabarmatės upės pakrantėje įsikūrusio miesto tekstilės fabrikus. Mahatma Gandhi kažkada čia rado savo ašramą. Jis sėdėjo prie verptuvo ir skleidė nacionalinės lygybės, tolerancijos ir neagresyvumo idėjas. Tačiau šiandien Indijos realybė atrodo visiškai kitaip.

Galima pasakoti apie vaikus, vergaujančius medvilnės plantacijose Gudžarato provincijos laukuose, ar apie žmones, kurie skalbia purvinus turtingųjų drabužius. Tie pasakojimai tokie tolimi nuo sąžiningos prekybos ar ištaigingo Bolivudo istorijų. Daugybė darbininkų dirba dviem pamainomis, kad gautų nors kiek didesnes algas. Negrįžtamai sugadinta sveikata, aplaidžiai elgiantis su chemikalais ir dažais, saulės šviesos stoka ar dulkės, kylančios dirbant su medvilne, daugumai darbininkų sutrumpina gyvenimą. Skurdas verčia juos dirbti kenksmingomis sąlygomis.

Tačiau Indija keičiasi. Indai sako, kad Indija progresuoja. Lėtai, bet užtikrintai. Tol, kol korupcija, kyšininkavimas ir godumas valdo šį progresą, tik maža dalis šio ekonominio klestėjimo vaisių pateks ten, kur jų labiausiai reikia. Neaišku, ką kaltinti, tačiau nėra abejonės, kad dalį šios kaltės privalome prisiimti ir mes patys, nes kaip tik dėl mūsų – godaus vartotojo – mentaliteto ir mokami maži atlyginimai. 

Florianas Mülleris. Gimiau 1982 m. Vokietijoje. Būdamas 21 metų ir jau daug kur keliavęs, savo profesinę karjerą pradėjau nuo vaizdo redaktoriaus darbo.

2007 m. išdrįsau žengti žingsnį pirmyn – nuo judančių vaizdų prie sustabdytų ir įstojau mokytis į Hanoverio taikomųjų mokslų universitetą Vokietijoje.

Vadovaudamasis humanistinės fotožurnalistikos tradicijomis, esu visiškai ištikimas „neabejingai fotografijai“ – tai ypač galinga priemonė išreikšti savo pagarbą ir atjautą. Gerai nuotraukai reikia laiko ir supratimo, mėgstu dirbti daug ir intensyviai, kurti gilios įžvalgos reikalaujančius projektus, kurie priverstų atkreipti dėmesį į konkrečias socialines bėdas ir pasijusti už jas atsakingam.

Mano darbai – paskiri vaizdai ir pasakojimai – yra spausdinami įvairiausiuose žurnaluose ir laikraščiuose, eksponuoti Europoje, Šiaurės Amerikoje ir Azijoje.

Gyvenimo aprašymas

1982 m. gimiau Hanoveryje, Vokietijoje

2001 m. baigiau mokyklą (A lygiu)

2003 m. vaizdo ir garso medijų dizainerio praktikantas

2006 m. kino ir televizijos vaizdo redaktorius, operatoriaus asistentas

2007 m. įstojau į Hanoverio taikomųjų mokslų ir menų universitetą

2009 m. stažuotė Weserkurier, Brėmenas

2011 m. studijos pagal mainų programą Nacionaliniame dizaino institute Ahmadabade, Gudžarato valstijoje, Indijoje (DAAD stipendija) 

Dabartiniu metu studijuoju fotožurnalistiką ir dokumentinę fotografiją Hanoverio taikomųjų mokslų akademijoje.