Antonas Karlineris (Novosibirskas, Rusija)

Antonas Karlineris (Novosibirskas, Rusija)

Sentikis

 

Rusų sentikiai yra išskirtinė religinė grupė, atsiradusi dėl XVII amžiaus viduryje buvusio skilimo, kai dalis rusų nepripažino tuo metu vykusios Bažnyčios reformos. Caro vyriausybė pasmerkė reformos priešininkus ir persekiojo juos trėmimais, didžiuliais mokesčiais ir netgi mirties bausmėmis. Dėl ypač daug dėmesio, skiriamo švietimui, ir asketiško gyvenimo sentikiams pavyko išsaugoti savo kultūrą. 1890 metais sentikių pirkliai jau valdė didelę nacionalinio kapitalo dalį ir buvo pagarsėję filantropai.

Šį mano dar tęsiamą projektą sudaro paskiri pasakojimai, atskleidžiantys ir specifinius, ir bendruosius šių žmonių bruožus.

Norėdami išvengti represijų, daugelis sentikių kūrėsi nuošaliose vietose, taigi mano pasakojimo herojus gyvena Altajaus kalnuose esančiame Multos kaime, kurį nuo artimiausių miestų skiria 500 kilometrų. Valerijus Petrušenka, dar vadinamas Valera Hipu (t. y. hipiu), gimė Irkutske, o Altajuje pirmą kartą apsilankė prieš 20 metų, keliaudamas su savo džiazo grupe. Tada ir nusprendė įsikurti Multoje, kur buvo pakrikštytas ir tapo sentikiu. Gyvenimo esmė jam dabar –  jo bitės ir muzikos instrumentų gamyba. Valeros medus laikomas vienu geriausių šalyje, o jo pagamintas gusles ir kitus instrumentus perka ir vietiniai, ir atvykstantys muzikantai. Valera taip pat kuria ir muziką – prieš porą metų Maskvoje buvo išleistas jo albumas. Visos melodijos, kur skamba savos gamybos guslės, dūdelės, sitaras, buvo įrašytos namuose, naudojant paprasčiausią garso įrašymo įrangą. Jis propaguoja ekologiškus energijos šaltinius ir su gamta elgiasi ypač pagarbiai. Kita vertus, Valera naudojasi ir pačiais moderniausiais prietaisais. Svarbią vietą Valeros gyvenime užima religija, jis daug skaito, mėgsta kalbėti dvasiniais klausimais, tačiau interpretuoja juos savaip.

Tačiau Multoje tai nieko nestebina. Kaime, kuris šiandien traukia menininkus ir poetus, nuo seno gyvena originaliai mąstantys sentikiai. 

Antonas Karlineris gimė 1992 m. Novosibirske, Rusijoje. Studijavo Novosibirsko valstybinio universiteto Sociologijos fakultete. 2010 m. baigė Valerijaus Titevskio vadovaujamą fotografijos kursą. Keletą kartų dalyvavo žurnalo Ruskij  reporter vasaros mokyklos fotografijos seminaruose. 2014 m. baigė Sankt Peterburgo FotoDepartament institutą (Michailo Domožilovo kursą).

Fotožurnalistu dirba nuo 2011 m. Jo darbai spausdinami žurnaluose Ruskij reporter, Afiša, Geo Magazine Russia, interneto žurnale Sib.fm, tinklalapiuose Echo of Moscow, Deutsche Welle, daugelyje kitų laikraščių ir interneto svetainių.

Šiuo metu Antonas įsikūręs Novosibirske.