Maksimas Saryčau (Minskas, Baltarusija)

Maksimas Saryčau (Minskas, Baltarusija)

598 pavogtos dienos

Masiniai prevenciniai suėmimai tapo įprastu Baltarusijos saugumo pajėgų veikimo būdu. 2014 m. pasaulio ledo ritulio čempionato išvakarėse buvo suimta daugiau nei 300 žmonių – politinių aktyvistų, benamių, prostitučių iš visos Baltarusijos. Remdamiesi melagingais kaltinimais, teismai skyrė jiems savaičių ar mėnesių trukmės kalinimo bausmes.

Projekte pasakojama, ko tie žmonės neteko per tą laiką, kol sėdėjo kalėjime. Kasdienis gyvenimas, mylimi žmonės, draugai, planai, rūpesčiai, džiaugsmai ir liūdesys – visa tai liko už kalėjimo sienų, tik jų atmintyje. Realybė apsiribojo tabako dūmų pripildyta kamera su sudaužytu klozetu, purvinais čiužiniais ir arbata iš aliuminio puodelių, laiškų ir dienos, kai išleis į laisvę, laukimo.

Projekto dėmesio centre yra įvairių politinių ir socialinių judėjimų atstovai, daugelis kurių jau seniai aktyviai nedalyvauja veikloje. Juos visus siejo tai, kad kiekvieną jų politinis režimas laikė pavojingu. Baltarusijos saugumo tarnybos perėmė kolegų iš sovietmečio eros patirtį: slapti suėmimai namuose ar darbe, šeimos persekiojimas, spaudimas darbe ar universitete. Visa tai jau tapo kasdienybe tų, kurie randa savyje jėgų pasipriešinti režimui. 

Maksimas Saryčau (g. 1987 m.) – vizualiojo meno kūrėjas, fotomenininkas, gyvena ir dirba Minske, Baltarusijoje.

Kuria ilgalaikius dokumentinės ir meninės fotografijos projektus. Maksimui rūpi socialinės bei žmogaus ir gamtos priešpriešos problemos. Jis eksperimentuoja su naujomis vizualinio pasakojimo formomis, kur susipina fotografija ir videomedžiaga.

Maksimas stengiasi suderinti kompiuterinių programų kūrimą ir fotografinių projektų įgyvendinimą. Yra Tarptautinės žurnalistų federacijos narys.