Valerijus Melnikovas (Rusija) – NUGALĖTOJAS

Juodos dienos 

Į Ukrainos miestą Luhanską atvykau 2014 metų vasaros pradžioje, kai jis dar buvo taikus, tačiau ore jau tvyrojo kiekvieną dieną vis stiprėjanti gresiančios katastrofos nuojauta.

Konfliktas tarp separatistų ir oficialios Ukrainos valdžios pamažu virto karu – Pietryčių Ukrainą apėmė aršūs mūšiai.

Ta vasara buvo pati kruviniausia šiame strategiškai svarbiame Luhansko mieste. Gyventojams, kasdien apšaudomiems iš artilerijos ir minosvaidžių, teko gyventi be vandens ir elektros. Ir kiekviena diena jiems galėjo būti paskutinė. Kiekviename kare kaunasi mažiausiai dvi ginkluotos priešiškos šalys. Man, kaip žurnalistui, svarbiausia šio konflikto šalis buvo trečioji – paprasti civiliai žmonės. Niekas nesitikėjo, kad juos užgrius tokia katastrofa.

Šie žmonės prieš savo valią tapo karinės priešpriešos dalyviais. Jie patyrė pačias baisiausias netektis – žuvo jų draugai ir giminaičiai, sugriauti jų namai, suardyti tūkstančių žmonių gyvenimai.

Federalinės migracijos tarnybos duomenimis, daugiau nei 900 tūkstančių Ukrainos gyventojų tapo pabėgėliais. Likusiųjų likimas – kiekvieną dieną gyventi taip, tarsi ji būtų paskutinė.

Nepaisant daugkartinių ugnies nutraukimo susitarimų ir siūlymų, kaip išspręsti konfliktą, sudėti ginklų nelinkusi nė viena konflikto šalių.

Išbuvau Luhanske apie du mėnesius, dokumentuodamas dramatiškiausius istorinius šiandienos Ukrainos įvykius.

Ši nuotraukų serija atspindi baisiausius įvykius, kuriuos mačiau 2014 metų vasarą.

Luhansko sritis, Donbasas, Ukraina

2014 m. birželis–liepa–lapkritis 

Valerijus Melnikovas baigė Stavropolio valstybinį universitetą. Dabar jis – įvairių apdovanojimų pelnęs fotografas ir reporteris, jau daugiau nei dešimtmetį sėkmingai dirbantis tarptautinėje naujienų agentūroje RIA Novosti ir laikraštyje Kommersant. 2009–2010 m. Valerijus dirbo laisvai samdomu naujienų agentūros AFP fotografu. Kai nekeliauja vykdydamas tarnybines užduotis, Valerijus kuria įvairiausius nepriklausomus projektus ir rengia parodas, panaudodamas iš tų kelionių parsivežtas nuotraukas.

Jo kūrybinėje biografijoje – reportažai, parodantys konfliktą Ukrainoje (nuo 2014 m. iki dabar), sukilimą Malio Respublikoje 2013 m., civilinį karą Sirijoje 2012 m., karą Libane 2006 m., liūdnai pagarsėjusį konfliktą tarp Gruzijos ir Šiaurės Osetijos 2018 m., bei pasakojimai apie įkaitų dramas Stavropolio krašte 2001 m. ir Beslane 2004 m. Savo gyvenimą Valerijus yra paskyręs žurnalistikai ir didžiuojasi kuriamais projektais. Visiškai atsidavęs šiam darbui jis siekia nepakartojamais fotopasakojimais iš pavojingų pasaulio šalių sutelkti žmones ir priversti juos pasijusti tų dokumentiškai parodytų  įvykių dalimi.

Šiuo metu daugiausia dėmesio Valerijus skiria projektams, atskleidžiantiems politinius ir socialinius pokyčius nūdienos pasaulyje. Svarbiausia tų pokyčių dalis yra karinių konfliktų zonose gyvenančių žmonių problemos.